Obiective turistice in Timisoara

Interesante de vizitat pe durata cazarii in Timisoara

Biserica episcopala sarba "Sf. Nicolae"

Biserica episcopala sarba - Cazare TimisoaraFosta biserica a comunitatii ortodoxe din Timisoara fiind distrusa in urma unui incendiu in anul 1728, este ridicata o noua biserica intre anii 1745-1748 cu ajutorul donatiilor credinciosilor. Intr-o prima faza aceasta noua biserica a fost ridicata fara cele doua turnuri din prezent acestea fiind adaugate in anul 1791 in urma unei restaurari. Cele doua turnuri au fost dotate cu cinci clopote. Pana la mijlocul secolului al XIX-lea edificiul de cult a fost folosit de toata comunitatea ortodoxa din oras, atat de etnie sarba cat si de cea de etnie romana, insa, in urma separarii celor doua biserici, biserica sarba din Piata Unirii a ramas comunitatii sarbe. Iconostasul este opera sculptorului în lemn Mihailo Janic iar realizarea icoanelor si-a adus contributia si pictorul timisorean Constantin Daniel. Din anul 1964 biserica este declarata monument istoric.

Statuia "Sfanta Treime"

Statuia Sfanta Treime - Cazare TimisoaraIntre anii 1738-1739 orasul a fost decimat de ciuma, care a cauzat moartea a circa 1000 de persoane, ceea ce la data respectiva insemna a sasea parte a orasului. Dupa incetarea epidemiei, comunitatea orasului a ridicat aceasta statuie in semn de multumire lui Dumnezeu. Monumentul a fost realizat la Viena în perioada 1739-1740, si a fost transportat pâna la Timisoara pe calea apei, pe Dunare, Tisa si pe canalul Bega. Statuile componente sunt grupate in jurul unei coloane înalte, in varful careia se vede Sfanta Treime.

Piatra de fundatie a monumentului a fost pusa la 21 noiembrie 1740, sub supravegherea consilierului administratiei locale de atunci, Johann Anton Deschan von Hannsen, care a fost si initiatorul si finantatorul realizarii monumentului.

La baza coloanei se afla statuile: Sfantul Ioan de Nepomuk, regele David, Sfanta Barbara, patroana minerilor, si cunoscuta figura a monumentelor de ciuma, Sfanta Rozalia, pornind de la convingerea ca personele cu acest nume au fost ferite de ciuma. Pe soclu pe langa sculpturile in relief, reprezentand razboiul, foametea si ciuma apar si statuile unor puteri legendare ocrotitoare: Sfantul Rochus, Sfantul Sebastian si Sfantul Carol Boromeus.

Castelul Huniade

Castelul Huniade - Cazare TimisoaraPrimul castel al Huniazilor a fost construit de Iancu de Hunedoara intre anii 1443 - 1447, pe ruinele unui vechi castel din secolul XIV. construit de Carol Robert de Anjou. El in urma unei vizite in 1307 a hotarat sa construiasca o resedinta la Timisoara. Constructia a fost terminata probabil in 1315, pentru ca, in 1316, regele era stabilit in noul sau castel unde a locuit 8 ani. Edificiul s-a dezvoltat în jurul unei curti patrulatere cu turnuri de colt. Iancu de Hunedoara a detinut functia de comite de Timisoara intre 1441 si 1456.

El a dispus ridicarea unui nou castel, pe ruinele vechiului castel regal, grav avariat de un cutremur. Castelul nou a servit drept resedinta pentru toti regii care pana in 1552 au poposit la Timisoara. In perioada ocupatiei otomane (1552-1716), a fost resedinta a comandantilor militari ai Pasalacului de Timisoara. In timpul recuceririi Banatului de catre armata imperiala, castelul a fost deteriorat. Dupa renovare a devenit cazarma de artilerie si depozit militar. In anul 1849, revolutionarii maghiari, asediind Timisoara, au distrus castelul.

Lucrarile de reconstructie si renovare s-au terminat in 1856. Partea superioara a fatadei este crenelata ceea ii confera un aspect de cetate. Turnul castelului este de forma rectangulara, cu creneluri. Intrarea principala este flancata de doi pilastri masivi ce au in partea superioara cate o colectie de arme specifice Evului Mediu. Din 1947, castelul gazduieste Muzeului Banatului. In fata castelului se afla doua felinare, sub care se pot citi in mai multe limbi, ca Timisoara a fost primul oras al Europei, care in 1884, a introdus iluminatul public electric.

Piata Victoriei

Piata Victoriei - Cazare TimisoaraPiata Victoriei fosta Piata Operei este piata centrala a orasului Timisoara. Este locul unde s-au adunat revolutionari timisoreni si unde Timisoara a fost proclamata in 20 decembrie 1989 primul oras liber din Romania. La polii opusi ai pietei se gasesc la nord Opera, iar la sud Catedrala Mitropolitana. Dinspre Opera spre Catedrala promenada de pe dreapta se numeste "Corso", iar cea de pe stanga "Surogat". Ambele au ansambluri arhitecturale de importanta istorica. In jurul pietei se gasesc importante institutii cum ar fi: Opera Romana, Teatrul National, Teatrul Maghiar de Stat, Teatrul German de stat, Catedrala Ortodoxa, Cinamatografele Timis, Capitol si Studio, Muzeul Banatului, Galeriile de arta precum si multe magazine.

Fabrica de Bere Timisoreana

Fabrica de Bere Timisoreana - Cazare TimisoaraIn 1718, printul Eugeniu de Savoya a ridicat prima fabrica de bere din Romania, la Timisoara. Fierbatoria de bere din secolul XVIII trebuia sa suplineasca lipsa acuta de apa potabila din Timisoara si sa potoleasca setea trupelor austriece, ramase in teritoriu dupa eliberarea cetatii de sub ocupatie otomana. Timp de un secol si jumatate, fierbatoria din Fabrica a fost exploatata in regie proprie de autoritatile militare si apoi concesionata succesiv mai multor proprietari. Fabrica sufera un incendiu de proportii, insa este refacuta. In 1870, fierbatoria a fost in pericol de lichidare. Fierbatoria de bere din Fabric, Societate pe actiuni” trece in proprietatea unor timisoreni si isi reia activitatea. Azi, Timisoreana este membra a grupul interntional SAB Miller. Integrarea fabricii de bere din Timisoara la acest grup s-a facut in august 2001.